Általános információk

 

Hogyan készüljön a háziorvosi rendelésre?

Mindenek előtt a legfontosabb, hogy bizalommal fordulhat hozzánk bármilyen kérdéssel, amely az Ön egészségével, betegségével függ össze!

Fontos, hogy ne felejtsen el semmit, ezért célszerű, ha kérdéseit, problémáit feljegyzi, elhozza leleteit, zárójelentéseit, a szedett gyógyszerek listáját. 

Az otthon mért vérnyomás- és vércukorértékekről dátum és óra szerint tanácsos feljegyzést készíteni. Munkánkat nagyban megkönnyíti, hogyha ezeket az otthon mért értékeket az Erodium rendszerben is regisztrálja. Amennyiben a mért értékekkel kapcsolatban van valami észrevétele, jegyezze fel azt is.

Táppénzes állományról

Amennyiben Ön praxisomban táppénzes állományban van, és kórházba kerül, kérem 24 órán belül (ill. a következő munkanapon) értesítsen erről, hogy a praxisban  megkezdett táppénzes állományt megszakítsuk.

Munkáltatója felé a kórházi tartózkodását az ellátó osztályon kiadott, a zárójelentéséhez csatolt táppénzes formanyomtatvánnyal tudja igazolni.

Amennyiben a kórházi kezelést, vizsgálatot követően további táppénzes állományra van szüksége, erről is 24 órán belül (ill. a következő munkanapon) tegyen bejelentést!

A hosszabb táppénzen lévő pácienseknek legalább 2 hetente meg kell jelennie háziorvosi vizsgálaton. Amennyiben nem jelenik meg ezen időtartamban kontroll vizsgálaton, nem tudom tovább táppénzes állományban tartani, ki kell írjuk keresőképesnek!

Szakorvosi gyógyszerjavaslatok

Szakorvosi javaslathoz kötött kedvezményes gyógyszerfelírásra csak érvényes, külön mellékletként, szabályosan kitöltött szakorvosi formanyomtatvány bemutatása, átadása esetén van lehetőségünk. Kérem ezen formanyomtatványok megőrzését, mielőbbi átadását.

Családorvosi „zöldkártya”

Az Egészségügyi törvény 40 éves korig 3 évente, 40 éves kor felett 2 évente kötelező családorvosi vizsgálatot ír elő. Amennyiben a továbbiakban is praxisomhoz szeretne tartozni, és 2-3 éven belül rendelésen nem jelent meg, kérem a közeljövőben tegye tiszteletét. A 3-4 éve meg nem jelenteket a praxisból kijelentjük.

Egészségmegőrzés

Az egészségmegőrzés érdekében időszakosan különböző szűrővizsgálatokon javasolt a részvétel. A következő szűrővizsgálatok rendszeres végzése javasolt: vérnyomásmérés, vérvétel, emlő önvizsgálata + mammográfia, rejtett bélvérzés, tüdőszűrés, fogászati–szájüregi szűrés, urológia, nőgyógyászat, bőrgyógyászat. Magasvérnyomás és cukorbetegség miatt kezelteknek: szemészet, EKG. Ezen vizsgálatok esedékességéről a rendelőben, a honlapon, illetve személyesen tájékozódhat.

Adókedvezmény

Bizonyos krónikus betegségben szenvedők jogosultak adókedvezményre.  Ezt a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról szabályozza. Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kr.) mellékletében meghatározott betegség, illetve fogyatékosság megállapítására és az állapot végleges vagy átmeneti jellegének meghatározására szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa jogosult.

Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító, a mellékletben meghatározott adatokat tartalmazó igazolást a szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, vagy abban az esetben, ha az állapot a jogosultságot megállapító orvosi dokumentáció alapján végleges, a beteg választott háziorvosa állítja ki.

Ami kell hozzá: 

 • A szakambulancia igazolása adott betegség fennállásáról, súlyosságáról, kritériumairól (335/2009 Kormányrendeletnek megfelelően)
 • A szakambulancia igazolása arról, hogy adott betegség nem gyógyítható, az állapot végleges

Az alábbiakban átnézhetik a jogszabályt, illetve a betegségek listáját. Csak és kizárólag azoknak állítható ki az igazolás, akik a listában feltüntetett betegségben szenvednek, és abban az esetben, ha az igazoláson szerepel: VÉGLEGES az állapot. ( Például E1170 igen, E1190 nem!)

A lista nem a korrekt BNO kódokat tartalmazza, ma már minden BNO 5 jegyű, tehát 1 vagy 2 nullát utána kell gondolni a kódnak.

Kormányrendelet az adókedvezményről (335/2009)

A kormányrendeletben szereplő adókedvezményre jogosító betegségek listája

Az igazolás kiadásása kizárólag előzetes időpontfoglalásssal lehetséges.

Jogosítvány (vonatkozó rendelet: 13/1992. (VI. 26.) NM. rendelet) 

2015. április 1-vel megváltozott a korhatár. Mostantól 50 éves korig adjuk 10 évre a jogosítványt. 50 és 60 éves kor között 5 évre, 60 fölött 3 év, 70 fölött 2 év.

Jogosítványt mindenkinek csak a saját háziorvosa adhat. Ez alól csak egy kivétel van: az üzemorvos, aki több éve ismeri a vizsgálatot kérő személyt. Sajnálatos módon néhány  orvos vizsgálat nélkül is kiállítja az alkalmassági véleményt!   Mindenkit arra buzdítok, (főleg a gépjárművezető jelölteket), hogy vizsgáltassa meg magát háziorvosával. Az első vizsgálat alkalmával színlátás vizsgálat is történik, ami nagyon fontos a későbbiekben. Ha színtévesztést észlelünk, szemész szakorvos véleményét kell kikérnünk.

A rendelet azért nagyon hasznos, mert ismeretlen orvos előtt könnyen letagadhatók bizonyos betegségek, amelyek miatt nem vezethetne a beteg. A legkézenfekvőbb példa az epilepszia, amely két rosszullét között észrevehetetlen. Sokan nem hajlandók ezt tudomásul venni, és mindenképpen vezetni szeretnének, ezért próbálkoznak idegen orvosnál, kockára téve ezzel mindannyiunk, és gyerekeink testi épségét. Hasonló a helyzet drogfüggő, alkohol függő beteggel is. Nem kétséges, hogy egyedül a háziorvos rendelkezik  a szükséges információkkal.

A jogosítványhoz érvényes labor eredmény bemutatása szükséges. Akinek nincs a vizsgálatkor, utólagos bemutatást is elfogadunk. Beutalót természetesen ilyenkor adunk.

A vizsgálat anyagi oldalát a rendelőben kell rendezni, készpénzzel, nyugta/számla ellenében. 50 éves kor alatt 10 évre 7200 Ft, 50-60 éves kor között 5 évre 4800 Ft, 60 év fölött 3 évre 2500 Ft, 70 év fölött 2 évre  1700 Ft. Bizonyos betegségek esetén a rendelet ennél rövidebb időtartamot határoz meg (pl. cukorbetegség, alvási apnoé szindróma)

Bizonyos krónikus betegségek esetén szakorvosi engedély szükséges (pl. cukorbeteség, szívbetegségek). Kérek mindenkit, hogy a lejárat előtt, idejekorán érdeklődjön a jogosítványával kapcsolatosan, hogy legyen ideje beszerezni az esetleg szükséges szakorvosi hozzájárulásokat, mert ennek hiányában nem tudjuk az az alkalmasságot megállapítani.

Jogosítványhoz szükséges alkalmassági vizsgálat kizárólag előzetes időpontfoglalással lehetséges.

Várandósgondozás

A várandósgondozás a háziorvoslás egyik feladata a sok közül. A várandósság, a másállapot, valóban egy "más állapot", és bár természetes és (jobb esetben) örömteli folyamat, a várandós anya különös odafigyelést igényel.

A várandósságot minden esetben a nőgyógyász állapítja meg. Szülésig ő a várandós "fő" gondozója, de semmivel sem szerényebb a védőnő funkciója, aki anyát és a magzatot mint szerves egységet gondoz és irányít a megfelelő, helyes életvitel felé.

A háziorvosnak sem csak elméleti feladatai vannak.  Bár kétségtelen, hogy a szükséges beutalókat a mindenféle előírt vizsgálatokra mi állítjuk ki, de a várandóst fokozott figyelemmel kísérjük. Fontos megjegyezni, hogy mindenféle egészségügyi problémával ugyanúgy kell jelentkezni a háziorvosnál, mint korábban, hangsúlyozva a várandósság meglétét.

Nem túl régen, egy egyszerűsítési törekvésnek köszönhetően a beutalási rend megváltozott, egy úgynevezett csoportos beutalót állítunk ki, (gondozási könyvben), melyen szerepel valamennyi szükséges vizsgálat és az is, hogy a várandósság mely szakaszában kell az adott vizsgálatot elvégezni. Két kivételtől eltekintve (Hepatitis+lues szűrés és vércsoport vizsgálat) ezzel a csoportos beutalóval kell megjelenni a vizsgálatokon. Természetesen a kimaradó két vizsgálatra is adunk beutalót.

Ide kattintva az ide vonatkozó jogszabályt olvashatják. 

Kiemelt figyelmet kell fordítanunk az úgynevezett terhességi toxaemia észlelésére, melynek első és legfontosabb tünete a masszív vérnoymás emelkedés, ezért terhességben kiemelten fontos a vérnoymás kontroll.  Rendelési időben bármikor jelentkezhetnek vérnyomás mérésre. Amint korábban említettük, Erodium kártyával nem kell várakozni.

A terhességi toxaemia másik két tünete az alszár vizesedés, valamint fehérje ürítés a vizeletben. A vizelet vizsgálatot a rendelőben végezzük, de ezt nem mindig és mindenkinek, csak akkor, ha azt a körülmények, leletek és a terhességi kor szükségessé teszik, de erre mi figyelünk és idejében szólunk. ( A toxaemia a terhesség előrehaladtával fenyeget egyre jobban, ezért pld. 12 hetes terhesnél 100/70 Hgmm vérnyomás mellett további intézkedés ezügyben nem indokolt). 

Fenyegető vetélés, illetve veszélyeztetett terhesség miatt táppénzes állományba a várandóst kizárólag szülész-nőgyógyász szakorvos írásos véleménye alapján vehetjük. A háziorvos nem jogosult ennek az elbírálására, így az eljárást a várandósnak a nőgyógyászánál kell kezdeményeznie, illetve minden ilyen irányú kérdést és kérést nála/vele kell megbeszélnie. Mi csak mintegy végrehajtjuk a szülész-nőgyógyász szakorvos megállapítását. 

szülési szabadságról az igazolást a terhesség végén, a szülés várható időpontja előtt 28 nappal állítjuk ki. Aki viszont a terhessége alatt táppénzes állományban van, nem kell éljen ezzel a jogával. Az ezirányú jogi szabályozásról hozzáértő személlyel (könyvelő) kell értekezzenek. 

Összefoglalva: A várandósok gondozását a szülész-védőnő-háziorvos hármas karöltve végzi. Akinek problémája, vagy kérdése van, bátran fordulhat bármelyikünkhöz. Értelemszerűen a "szokványos" megbetegedések során (hurutos panaszok, lázas állapot, stb) a háziorvoshoz kell fordulni, és ugyancsak, (amint fentebb említettem) az időszakonkénti vérnyomás ellenőrzést is bármikor rendelőnkben elvégezzük. 

e-rendelés, e-recept igénylése

Milyen esetben alkalmazható?

 • ha a páciens panasz és tünetmentes

 • ha a páciens egészségi állapotában nem történt változás (krónikus betegség miatt gondozott, de állapota stagnál, állapota nem rosszabbodott, akut exacerbáció, egyéb akut megbetegedés nincsen)

 • ha a krónikus betegsége jól beállított, és a gondozáshoz szükséges ellenőrző vizsgálatok adott (protokoll szerinti) időszakon belül megtörténtek:

  • fizikális vizsgálat

  • laborvizsgálat

  • képalkotó vizsgálatok

  • szakrendelői kontrollvizsgálatok stb.

 • amennyiben a páciens a terápiás lapon már rögzített, számára beállított gyógyszerek ismételt felírását kéri (fenti kritériumok mellett) (pl. vérnyomáscsökkentő)

 • amennyiben a páciens a fenti kritériumok mellett az időszakosan alkalmazott, eseti gyógyszerek felírását kéri pl. házipatikába

 • amennyiben a fenti kritériumok mellett csak egy szűrővizsgálati lelet, dokumentum bemutatását szeretné intézni a páciens (pl. időszakos pajzsmirigy UH vizsgálat, vagy szakorvosi lelet, mely stagnáló állapotot, és az eddigi th. folytatását javasolja)

 • amennyiben egy szűrővizsgálati eredmény után érdeklődik a gondozott páciens, és a vizsgálati eredmény nem indikál orvosi beavatkozást (pl. TSH, Hgba1c, lipidparaméterek kontroll vizsgálata)

 • amennyiben 1 éven belül volt háziorvosi vizsgálata (személyes megjelenéssel)

Milyen esetben NEM alkalmazható?

 • akut betegellátás, betegség kivizsgálása

 • egészségi állapotban történt változás, állapotrosszabbodás kivizsgálása

 • nem megfelelően beállított betegség gondozása

 • olyan esetekben, ha az elektronikus megkeresésre adott válasz esetleges meghiúsulása, vagy időben történő elhúzódása a páciens egészségkárosodását okozhatja

Az e-rendelés menete

 1. A páciens nyilatkozik, hogy

  1. Tünet- és panaszmentes

  2. Az egészségi állapotában nem történt változás

  3. Akaratán kívül nem csökkent a testsúlya

  4. 1 éven belül volt háziorvosi vizsgálata

  5. Hipertónia esetén mennyi az otthon mért vérnyomása

  6. megértette, hogy az E-Rendelésre adott válasz nincsen időkorláthoz kötve

 2. A páciens e-rendelést kezdeményez

  1. Szokásos/eseti gyógyszereinek a felírását kéri

  2. Vizsgálati dokumentumot szeretne bemutatni – ezt csatolja a kérvényhez

  3. Vizsgálati lelet eredménye után érdeklődik (pl. labor szűrővizsgálat)

 3. Az orvos az elektronikus megkeresés alapján vizsgálatot indít

  1. felméri a krónikus betegségek állapotrosszabbodásának a kockázatát

  2. megvizsgálja, hogy a protokoll szerinti szűrővizsgálatok/kontroll vizsgálatok megtörténtek-e

  3. felméri, hogy valamilyen további diagnosztikus, terápiás beavatkozásra szükség van-e

 4. Amennyiben az e-rendelés kritériumai teljesültek, és további diagnosztikus/terápiás beavatkozásra adott esetben nincsen szükség

  1. A páciens számára e-receptet készít

  2. A páciensnek elektronikus formában válaszol a kérésére

  3. Nem kötelezi a pácienst személyes megjelenésre

 5. Amennyiben az e-rendelés kritériumai nem teljesülnek, megkéri a pácienst, hogy személyesen jelenjen meg a rendelésen